Kvásková veganská vánočka

Každý rok zkouším kváskovou vánočku a většinou se nedala jíst :-). Buď byla tvrdá jako beton, nebo chutnala jako chleba. Až letos mě napadlo držet se postupu přípravy kváskového chleba, který peču 2x týdně. Jednoduše jsem si rozjela kvásek ve dvou skleněných mísách, v jedné jsem si připravila chleba, ve druhém vánočku. Pekla jsem pak společně, tak jak jsem zvyklá u chleba.

 

CO BUDETE POTŘEBOVAT: kvásek, 100g bio žitné mouky chlebové, cca 800g špaldové celozrnné mouky jemně mleté,100g rozinek, 50g datlí, 100g třtinového cukru, 70g kokosového oleje, kůru z jednoho bio citrónu a  mandle.

 

1 KROK

Do mísy dám 100 g bio žitné mouky chlebové, 250 ml vlažné vody a kvásek (používejte skleněnou nádobu a míchejte dřevěnou vařečkou, zamíchejte, hrudky tam klidně nechte, vařečku nechte v míse, budete jí ještě potřebovat, hoďte přes mísu utěrku a nechte odpočívat na kuchyňské lince). Kdo chce, může si v tomto kroku namočit rozinky a dát si je zatím do lednice. Tento krok dělám večer, než jdu spát, dejte kvásku čas alespoň 8 hodin.

2 minuty

 

2 KROK

Přidejte 160 g špaldové mouky a 250 ml vlažné vody. Promíchejte, dejte zpět utěrku a máte hotovo. Nechte odpočívat min 3 hodiny. Já tento krok dělám ráno hned, jak vstanu.

1 minuta

 

3 KROK

Odeberte vařečkou do sklenice kvásek, cca 2 lžíce, položte na sklenici víčko, ale nešroubujte a šup s ním do lednice. Do zbylého těsta dám 100g třtinového cukru, 100g rozinek, 50 g nasekaných datlí, kůru z biocitrónu a 70g rozpuštěného kokosového oleje. Zamíchám a přidám cca 600 g mouky. Mouku přidávejte postupně do doby, než těsto nebude moc lepit a půjde z něho umotat vánočku. Návodů jak umotat vánočku je plný youtube. Přes umotanou vánočku dám utěrku a nechám kynout další 3 hodiny.

5 minut

 

4 KROK

Po třech hodinách si rozmíchám 2 lžíce kokosového oleje s 2 lžícemi rýžového sirupu a touto směsí potřu vánočku (efekt vajíčka). Ozdobím vánočku mandlemi a dám do trouby. Někde se uvádí, že je dobré dát pod vánočku hlubší plech a do něj nalít 1 hrnek vody.  Peču 10 min na 200°C poté stáhnu troubu na 160 °C a peču ještě 40 min. Po upečení dám vánočku na mřížku, aby se mi zespoda nepotila a nechám zcela vychladnout. Dobrou chuť :)

 

 50 min

 

Proč jíst kváskové pečivo?

 

srdce maléposiluje střevní mikroflóru a tím i naší imunitu

srdce maléje lépe stravitelné a živiny z něj jsou proto pro nás lépe využitelné

 

 

Nemáte kvásek? Ráda vám jej při osobním převzetí k objednávce přibalím. Stačí mi napsat nebo zavolat předem, abych kvásek připravila.

 

IMG_1095

 

 

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.