"Paštika" ze slunečnicových semínek

(podle Martiny Andrews)

 

SUROVINY

 

100 g slunečnicových semínek (namočených předem min. na 2 hodiny)

2 lžíce lahůdkového droždí

2 ks sušených rajčat

1 cibule

2 stroužky česneku

1 lžíce rostlinného oleje

1 lžíce tahini

2 lžíce citrónové šťávy

5 g práškového agaru (cca 2 čajové lžičky)

2 lžíce tamari

2 lžíce mleté sladké papriky

2 lžíce koření Dobrá nálada od Sonnentoru (nebo provensálské koření)

 

 

POSTUP

 

Nejprve si dvě sušená rajčata zaleju 100 ml horké vody a nechám je 10 min namáčet (pokud máte rajčata nakládaná, není potřeba je namáčet, jen nezapomeňte přidat k nim také 100 ml vody). Poté si na rozpáleném oleji orestuji nahrubo nakrájenou cibulku. Když začne zlátnout, přidám propasírovaný česnek a krátce osmahnu, přidám koření (papriku a bylinky) podleji 100 ml vody a chvíli podusím. Do mixéru dám propláchnutá a okapaná, předem namočená slunečnicová semínka, tahini, cibulku i s vodou, ve které se dusila, lahůdkové droždí, citrónovou šťávu, tamari, a sušená rajčata i s vodou, ve které se namáčela. Umixuju do hladké pasty.

 

Do 200 ml vody nasypu 5 g práškového agaru, nechám krátce projít varem a vypnu plotýnku. Nyní už stačí jen agarovou vodu vmixovat do rozmixované směsi. Paštiku nalijte do mističky a nechte vychladnout. Paštika je skvělá na domácím kváskovém chlebu, posypaná kapari a nasekanými sušenými rajčaty, nebo vlašskými ořechy. Dobrou chuť. :)

 

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.