Ovesná polévka

(podle Hanky Zemanové)

 

SUROVINY

 

150 g ovsa bezpluchého

2 l vody

mořská sůl

mořská řasa

5 kuliček nového koření

5 kuliček pepře

3 bobkové listy

zázvor

rostlinný olej nebo GHI

nahrubo nastrouhaný tempeh

1 cibule

1 menší nahrubo nastrouhaná mrkev

2 hrnky na malé kostičky nakrájené jiné kořenové zeleniny, květáku nebo bílého zelí

umeocet

 

 

POSTUP

 

Oves si přes noc namočíme (6 hodin) do 2 litrů vody. Druhý den přivedeme k varu v té samé vodě. Přidáme 1 celou oloupanou mrkev, bobkový list, nové koření, sůl, pepř a přibližně 2 cm zázvoru. Vaříme 45 - 60 min do změknutí ječmene.

 

Mezitím si na pánvičce necháme zesklovatět najemno nakrájenou cibuli, lehce osolíme, po cca 5 minutách přidáme tempeh a restujeme ještě pár minut, poté přidáme připravenou zeleninu, restujeme dalších 5 - 10 min. Podlijeme vodou a zvolna dusíme, dokud zelenina nezměkne.

 

Po uvaření ovsa už stačí jen vyndat bobkový list, nové koření a pepř. Obsah hrnce rozmixujte tyčovým mixérem. (můžete vyndat trochu ovsa stranou a po umixování vrátit zpět do hrnce) Pak už jen stačí přidat podušenou zeleninu s tempehem a můžete servírovat. Na závěr můžete dochutit umeoctem. Dobrou chuť. :)

 

Posiluj%C3%ADc%C3%AD%20je%C4%8Dn%C3%A1%20pol%C3%A9vka

 

 

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.