Domácí mandlovo-vanilkové mléko

SUROVINY

 

100 g mandlí

5 datlí bez pecek

vanilkový extrakt

1 l vody

 

 

POSTUP

Přes noc si namočím 100 g mandlí. Raději na mléko používám ty se slupkou, protože je v nich více antioxidantů. Ale můžete použít i mandle bez slupky. Mandle namáčejte 6 - 12 hodin. Druhý den mandle sliju, propláchnu a dám do mixéru. Přidám 1 litr vody, 4 datle bez pecek (kdo má rád ještě sladší chuť, tak si přidá) a pár kapek vanilkového extraktu. Vše rozmixuji na vysoké obrátky ve výkonném mixéru. Potom už jen stačí přecedit přes plátýnko a máte hotovo.

 

Drť, která vám zbyde, můžete použít jako náhradu části mouky do koláčů či domácích sušenek. Nebo jí můžete přidat do ranních kaší. Slupky jsou těžko stravitelné, proto jsou k běžné konzumaci doporučovány spíše mandle loupané.

 

Z mléka připravuji dětem pudink nebo kakao. Používám jej na sladké pečení nebo si ho naleji do kávy. Dobrou chuť :)

 

Mandlové mléko

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.