Celožitný kváskový chleba

Zkoušela jsem více kváskových chlebů, ale výsledek vždy letěl do koše, nedalo se to jíst :) Pak jsem si od Martiny Andrews přivezla kvásek a recept a od té doby jej peču stále dokola. Chleba vždy vyjde trochu jinak, nám ale vždy moc chutná a jiný doma nejíme. Nenechte se odradit na první pohled složitým postupem. Zajedete si svůj stereotyp, který vám bude vyhovovat a uvidíte, že to za trochu té námahy opravdu stojí. Kváskové pečivo má řadu zdravotních benefitů, na internetu se o kvásku dozvíte spousty informací, ale my už pojďme na postup:

 

CO BUDETE POTŘEBOVAT: kvásek, bio žitnou mouku chlebovousemínka nebo ořechy, kmín celý, kmín drcený a sůl

 

1 KROK

Do mísy dám 100 g bio žitné mouky chlebové, 250 ml vlažné vody a kvásek (používejte skleněnou nádobu a míchejte dřevěnou vařečkou, zamíchejte, hrudky tam klidně nechte, vařečku taky, hoďte přes mísu utěrku a nechte odpočívat na kuchyňské lince). Kdo chce, může si v tomto kroku namočit semínka a dát si je zatím do lednice. Tento krok dělám večer, než jdu spát, dejte kvásku čas alespoň 8 hodin.

2 minuty

 

2 KROK

Přidejte 160 g mouky a 250 ml vlažné vody. Promíchejte, dejte zpět utěrku a máte hotovo. Nechte odpočívat min 3 hodiny. Já tento krok dělám ráno hned, jak vstanu.

1 minuta

 

3 KROK

Odeberte vařečkou do sklenice kvásek, cca 2 lžíce, položte na sklenici víčko, ale nešroubujte a šup s ním do lednice. Do zbylého těsta dám 2 lžičky soli, 1 lžíci mletého kmínu, 1 lžíci celého kmínu a pak semínka nebo ořechy. Zamíchám a přidám 240 g mouky. Zamíchám vařečkou, dám do vymaštěné formy a přikryju utěrkou. Forma by měla být plná do 3/4.

5 minut

 

4 KROK

Těsto je vykynute za cca 3 hodiny. Jakmile by těsto začalo padat je nejvyšší čas dát ho do trouby. Pečeme 10 min na 200°C poté stáhnu troubu na 160 °C a peču ještě 40 min. Po upečení nechám chleba částečně vychladnout, jde pak lépe z formy. Dám na mřížku, aby se mi zespoda nepotil a nechám zcela vychladnout. Doma to bude krásně vonět, prospějete svému zažívání a pochutná si celá rodina. Dobrou chuť :)

 

 50 min

 

Proč jíst kváskové pečivo?

 

srdce maléposiluje střevní mikroflóru a tím i naší imunitu

srdce maléje lépe stravitelné a živiny z něj jsou proto pro nás lépe využitelné

 

 

Nemáte kvásek? Ráda vám jej při osobním převzetí k objednávce přibalím. Stačí mi napsat nebo zavolat předem, abych kvásek připravila.

 

kváskový chleba

 

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.