Mandle jsou velmi bohaté na hořčík, který v kombinaci s vápníkem našemu tělu zaručuje pevnost nehtů, vlasů a zdravou pokožku. Dále je hořčík potřeba pro správnou činnost srdce a nervové soustavy, proto je konzumace mandlí často doporučována při nejrůznějších psychických poruchách a neurózách. Mandle pro nás však nejsou významné pouze díky vysokému obsahu hořčíku, ale jsou také bohaté na proteiny, vitamin B1, B6 a E. Pravidelná konzumace mandlí proto příznivě působí proti demineralizaci kostí nebo osteoporóze, dodává kostem a svalům pevnost a pomáhá nám překonávat únavu a deprese.
Hrnek mandlí obsahuje celou doporučenou denní dávku hořčíku. Vápníku obsahují více, než je v mléce. Obsahují mnoho antioxidantů a hodně vlákniny. Bílkoviny mandlí jsou velmi dobře stravitelné. Z pohledu makrobiotiky nejsou mandle považovány za ořechy, podobně jako semínka (ostatní ořechy působí na krev kyselinotvorně).
Jako prevence se doporučuje jíst 10 loupaných mandlí denně. Mandle chrání zubní sklovinu, srdce a cévy, chrání klouby před artrózou, posilují nervovou soustavu a patří mezi superpotraviny, které mají protirakovinné účinky.
TIP: namočte si mandle přes noc, zlepšíte jejich stravitelnost, navíc se zvýší množství živin a enzymů v nich obsažených, nebo si z namočených mandlí můžete vyrobit skvělé domácí mandlovo-vanilkové mléko
Energetická hodnota (100g) |
2671 KJ/638 kcal |
Rostlinné tuky |
52 g |
z toho nasycené mastné kysliny |
4 g |
Sacharidy |
19,2 g |
z toho cukry |
4,8 g |
Bílkoviny |
18,3 g |
Sůl |
< 0,025 g |
Jméno značky: | Calbuco, s.r.o. |
---|---|
Kategorie: | Ořechy |
Složení: | jádra sladkých MANDLÍ |
Alergeny: | Může obsahovat stopy LEPKU, SEZAMU či JINÝCH SKOŘÁPKOVÝCH PLODŮ. |
Země původu: | USA |
Skladování: | Skladujte v suchu a chladu. |
Spotřebujte do: | 10/2020 |