Celozrnná vegan pizza s "mozzarelou"

SUROVINY

(na dvě pizzy průměr 30 cm)

2 a půl hrnu celozrnné špaldové jemně mleté mouky

1 hrnek vlažné vody

1 pytlík sušeného droždí

1 lžíce rýžového sirupu

1 lžíce olivového oleje

lžička soli

 

NÁPLŇ

350 g houbové směsi

1 střední cibule

olivový olej

svazek jarní cibulky

bylinky (bazalka, petrželka, tymián)

1 lžička sušeného česneku

1 lžička drceného kmínu + 1/2 lžičky

sůl

bio rajčatová omáčka Toscana (Alnatura)

 

VEGAN MOZZARELA

1 hrnek předem namočených kešu oříšků

půl hrnku vody

šťáva z půlky citrónu

1 lžíce lahůdkového droždí

1 stroužek česneku

1 lžička sušené cibule

špetka soli

1 lžíce bio kukuřičného škrobu

 

POSTUP

Do misky dám sušené droždí, přidám půl hrnku vlažné vody, lžíci rýžového sirupu a nechám pod utěrkou 10 min vzejít kvásek. Do mísy dám dva a půl hrnku mouky, lžíci olivového oleje, zbytek vody a lžičku soli, přidám kvásek a vařečkou pořádně promíchám. Dám přes mísu utěrku a nechám hodinu až hodinu a půl kynout.

 

Mezitím připravím houbovou směs. Na lžíci oleje orestuji cibuli, přidám 200 g nahrubo nakrájených hub, orestuji, poté přidám sůl, lžičku drceného kmínu a polévkovou lžíci čerstvého tymiánu (nebo lžičku sušeného) a dusím cca 10 min. Hotovou směs rozmixuju tyčovým mixérem. Na pánev dám opět lžíci oleje, 150 g na plátky nakrájených hub a na kolečka nakrájenou jarní cibulku. Vše restuji cca 5 min, osolím, přidám půl lžičky drceného kmínu, ještě krátce orestuju a dám stranou.

 

Mozzarella je hotová raz dva. Jednoduše stačí vše rozmixovat na hladký krém :-).

 

Vykynuté těsto dám po pomoučněný vál, zapnu troubu na 220°C. Hnětu těsto a lehce přidávám ještě mouku, dokud těsto nebude lepit. Poté rozdělím na dva stejné bochánky. Pokapu je olivovým olejem a tvaruju pizzu, průměr cca 30 - 35 cm. Na jednu pizzu dám nejprve umixovanou houbovou směs (centimetr od okraje) a na ní směs s jarní cibulkou. Na druhou dám koupenou rajčatovou omáčku. Obě pizzy dám do trouby a peču 15 - 20 min (až začnou okraje zlátnout). Poté přidám "mozzarelu" a zapékám ještě 5 min. Hotovou pizzu ozdobím čerstvými bylinkami. K pizze doporučuju sklenka bílého vína a skvělá večeře je hotová. Dobrou chuť :-)

 

IMG_7493

 

IMG_7506

 

 

 

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.